KageOpskrifter

Glutenfri Fastelavnsboller

By 28/01/2019 No Comments
Glutenfri Fastelavnsboller

Jeg er opvokset med gode hjemmebagte fastelavnsboller da min mor Dorte altid bager dem til fastelavn. De bages efter en meget gammel opskrift, som min mor har arvet fra sin oldemor Agnes Eufursine Liberta Groot Colding. (født 10 maj 1848)

Det var en MEGET vigtig opskrift at få tryllet glutenfri, da jeg opdagede at gluten og mig ikke var gode venner, og syntes selv at det er lykkedes ret godt. Her får i opskriften så i kan prøve kræfter med den derhjemme.

Kh. Mette Marie ☺️

ca. 12 stk

Først koger du din egen kagecreme af:

2 øko æg
4 spsk rørsukker
1 tsk vanillesukker
1 spk. majsstivelse
2,5 dl mælk (ko eller plante, hva du nu har)
Det hele piskes sammen i en gryde og småkoger til det jævner. Tages af varmen og stilles til afkøling. Pisk lidt i den ind i mellem. 

Så du klar til at bage bollerne:

2,5 dl mælk (ko eller plante)
20 gr øko gær
25 gr loppefrøskaller
150 gr blødt smør (eller Naturlig’ smørbar blok)
2 øko æg
2 spsk rørsukker
1 tsk atlanterhavssalt
1 tsk kardemomme
1 tsk vanillepulver eller vanillesukker
100 gr majsstivelse
150 gr rismel
1 Sammenpisket æg til pensling.

Kom mælk , gær og loppefrøskaller i en røreskål og rør til gæren er opløst. Mælken må gerne lige lunes, men det er ikke strengt nødvendigt. Tilsæt resten af ingredienserne og rør det hele godt sammen. Stil dejen til hævning en times tid.

Drys bord og kagerulle godt med rismel og rul dejen ud i en firkant, der skæres i 12 firkanter. Læg en spk. Af din creme på hver firkant og luk enderne sammen og tryk til. (Sørg for at gemme 1 dl. til flødecremen)

Sættes på bageplade med bunden nedad og pensles med æg. Lad dem stå og efterhæve ca. 15 minutter (Hvis du har tid, eller smid dem bare ind med det samme)

Bag bollerne ved 175 grader varmluft i ca. 20 min. Til de er fint lysebrune.

De  kan spises som de er nu.. evt. Med ROM glasur, eller chokoladeglasur, eller du kan fylde dem med flødecreme når de er kølet helt af:

4 dl piskefløde (eller soya eller kokosfløde for mælkefri variant)
1 tsk vanillesukker eller vanillepulver
1 spsk flormelis
1 dl af din hjemmekogte kagecreme.

Pisk fløden til skum sammen med vanille og flormelis, tilsæt så cremen og bland det let sammen. Fyldes i sprøjtepose.

Nu tager du en skarp kniv og laver et lille kryds i din bolle hvor du kan sprøjte fyldet ind. Nogle gange skal der laves et hul mere på modsatte side hvis man kan mærke at cremen ikke når helt derover. Og hvis det er for besværligt kan man også bare skære bollen over, sprøjte skummet pænt på og lægge låget ovenpå i stedet. (Også godt hvis man er til meget skum 😉

Pyntes med chokoladeglasur rørt af kakaopulver, flormelis og kogende vand.

Bollerne er klart bedst den dag de er bagt. De kan sagtens fryses uden flødefyld og glasur.

Og så er de også gode med en klar marcipan i, eller hindbærmarmelade.

image image image image image  imageimage