Please purchase the course before starting the lesson.
Lyst surdejsbrød

Dag 1.
2 dl vand
1 tsk honning
2 dl rismel, hirsemel eller boghvedemel (eller en blanding)

Sådan starter du en surdej

Du skal bruge et glas, fx et syltetøjsglas, noget hvor du kan sætte låg på og komme det i køleskabet når surdejen ikke er i brug. Og glas er skønt, for så kan man følge med i processen.

Hvis du bruger hirse, skal du bruge 3 dl mel, da de suger forskelligt. Konsistensen skal være som en tyk lækker pandekagedej.

Hvis du ikke vil bruge honning, kan der bruges 1 spsk vandkefir, yoghurt eller sojayoghurt. Og faktisk kan den også bare startes på mel og vand og intet andet, men lidt kultur er altid godt.

Læg låget løst på eller dæk med et klæde og lad surdejen stå ude på dit køkkenbord.

Dag 2.
Rør i surdejen med en god træske et par gange i løbet af dagen og giv den lidt kærlighed. Allerede på dag 2 vil den nok dufte svagt syrligt. Hvis surdejen er meget tynd, så giv den lidt mere mel.

Dag 3.
Rør igen i surdejen, og hvis den har fin aktivitet med bobler og dufter og smager syrligt, så er den klar. Hvis du bor køligt, er den måske først klar på dag 4. Hvis du ikke kan se bobler, men din surdej dufter syrligt, så kan din surdej også være for tynd, så tilsæt lidt mere mel.

Nu er du klar til at bage, og du har nu fået en ny ven for livet, hvis du passer godt på den, men ellers bare rolig, det var jo egentligt nemt at starte en surdej.

Sådan passer du din surdej
Surdejen kan godt stå ude en dags tid eller to efter den er klar, men rør i den hver dag og tilsæt gerne 1 spsk vand og 1 spsk mel for hver dag. Når den ikke er i brug, skal låget lukkes til og den skal sættes i køleskab, hvor den kan stå i lang tid i dvale. Når du så skal bruge den, tages den gerne ud aftenen før, så den har stuetemperatur, når den skal bruges. Den kan bruges direkte fra køleskabet i en snæver vending, men din dej skal så hæve lidt længere tid.

Hvis den har stået så længe, at den ser trist ud, eller den er blevet virkelig sur og dufter af stærk eddike, så tager du en skefuld af den og rører op i friskt vand og mel, og dagen efter vil du igen have en skøn frisk surdej.

Det er en god idé ikke at have en for stor portion kørende, for det er bedst at bruge næsten det hele og så fylde nyt vand og mel på hvorefter den, den næste dag, igen bobler fint. Man kan køre videre blot på den surdej, der sidder på glassets sider.

Brød bagt med surdej får en dejlig smag og har en længere holdbarhed. Vi synes det er sjovt at bage med surdej, fordi man skal værne lidt mere om dejen, se lidt mere til den og i det hele taget være lidt mere opmærksom på køkkenets og årstidens temperatur.

Om vinteren er brødet længere tid undervejs og om sommeren går det nogle gange forbavsende hurtigt.

Du vil lægge mærke til at vi i nogle opskrifter bruger både surdej og gær, og det gør dejen lidt mindre sart og man kan bedre bage dejen direkte fra køleskabet eller speede processen lidt op, hvis man har travlt.

Back to: Glutenfrit og lektinfrit Surdejskursus